Wiskunde & natuurkunde, Aarde & klimaat

Hoe ontstaat een diamant?

Groep 3/4 KC de IJsselhof

Diamanten kennen we als glimmende, gladde, glasheldere edelstenen. Maar hoe ontstaan die eigenlijk?

Samengeperste koolstof

Een diamant bestaat uit koolstof, net als bijvoorbeeld het zwarte grafiet in je potlood. Het koolstof waaruit een diamant ontstaat, zit op grote diepte: meestal rond de 200 kilometer onder de grond. Er drukt daardoor een enorm gewicht op de koolstof, waardoor de deeltjes zich zo dicht mogelijk samenpersen.

Dan is het er ook nog eens erg warm: wel 1300 tot 2000 graden Celsius. Hierdoor laten de koolstofdeeltjes elkaar los en verbinden zich op een nieuwe manier aan elkaar. Ze vormen daarbij een heel regelmatig patroon, waardoor ze nóg dichter bij elkaar kunnen zitten. Dat noem je een kristalstructuur. Koolstof in een kristalstructuur is doorzichtig en oersterk.

Een diamant komt niet glimmend, glad en glashelder uit de grond. Eerst zal hij geslepen moeten worden. Foto: Woudloper/CC BY-SA 1.0

Zeldzaam

Als er genoeg koolstof wordt samengeperst, ontstaat er een zichtbare diamant. Dat gebeurt dan wel op 200 kilometer diepte. Geen plek waar je even naartoe graaft dus.

Maar dankzij bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen komt er soms een diamant vanzelf naar boven. Dat gebeurt alleen niet vaak, wat een diamant heel zeldzaam maakt. De kleinste soorten worden verkocht voor ongeveer 2000 euro. Even sparen dus!

Beantwoord door Diana de Veld