Wiskunde & natuurkunde

Hoe ontstaan zeepbellen?

Ilse

Als je gaat afwassen of je handen wast, zie je al gauw kleine zeepbelletjes. Met een bellenblazer kun je zelfs heel grote bubbels van zeep maken. Hoe ontstaan die zeepbellen?

Honden en katten

Zeep bestaat uit een heleboel kleine deeltjes die we moleculen noemen. Die zeepmoleculen hebben twee kanten. De ene kant is gek op water, de andere kant heeft een hekel aan water. Je zou kunnen zeggen dat de ene kant van een zeepmolecuul een hond is en de andere kant een kat.

zeepbel

Foto: lil artsy via Pexels

Als zeep in contact komt met water, draaien de zeepmoleculen zich met hun 'hondkant' naar dat water toe. Er ontstaan dan allemaal plakjes water die aan beide kanten worden ingesloten door zeepmoleculen.

Deze moleculen duwen tegen de plakjes water. Je zou dan misschien denken dat het water hierdoor breekt. Maar water is sterk; de plakjes water doen hun best om niet te scheuren. En de beste vorm om heel te blijven, is een bol. Daardoor vormen de waterplakjes ronde bellen. Binnen in de zeepbellen zit lucht.

Mega-bel

Wist je dat er ooit een zeepbel is gemaakt die wel 96 kubieke meter groot is? Dat is even groot als een kamer van ongeveer 6 bij 6 meter!

Beantwoord door Yannick Fritschy