Hoofd & lijf

Hoe dromen blinde mensen?

Stel, je ziet al vanaf je geboorte helemaal niets. Kun je dan wel dromen?

Nee, zou je denken. Toch zeggen blinde mensen dat ze bewegende beelden zien in hun slaap. Ze kunnen zelfs vormen tekenen die ze hebben gedroomd.

Andere zintuigen

Hoe dat kan? Het antwoord zit ‘m in de hersenen. Daarin zit een gebiedje dat bij ziende mensen informatie doorkrijgt uit de ogen: de visuele cortex. Daar maakt dit hersengebiedje beelden van. Datzelfde gebied is ook druk bezig als we dromen – bij ziende én bij blinde mensen.

Visuele cortex aangegeven in dwarsdoorsnede hersenen

De visuele cortex is in rood weergegeven op deze dwarsdoorsnede van de hersenen. Illustratie: Database Center for Life Science, BodyParts3D/CC BY-SA 2.1-jp

Dit hersengebiedje werkt dus ook bij blinde mensen. Het haalt zijn informatie alleen niet uit de ogen, maar uit de andere zintuigen. Uit wat je bijvoorbeeld voelt en hoort, maakt het toch een soort beelden. En die beelden krijgt een blind iemand dus te zien als hij slaapt.

Is jouw blauw mijn blauw?

We weten alleen niet of zo’n ‘blindendroom’ echt lijkt op wat ziende mensen zien. Net zoals we niet weten of de kleur blauw die jij ziet hetzelfde is als de kleur die iemand anders blauw noemt. En misschien komen we daar wel nooit achter...

Dit antwoord is een bewerkte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom willen we alles weten?’.