Bezoekers in NEMO

Festival van de Nieuwsgierigheid

Wie jarig is, trakteert. Daarom kun je op zaterdag 9 en zondag 10 december gratis naar NEMO Science Museum.

Een nieuwsgierig weekend

Het hele weekend lang kun je genieten van extra nieuwsgierigmakende activiteiten: er zijn verrassende workshops, demonstraties en shows. NEMO is beide dagen open van 10.00 tot 17.30 uur.

Reserveer je tickets

Toegang is gratis, maar je moet wel even je ticket(s) reserveren.

Gratis tickets

Programma

Tijdens het Festival van de Nieuwsgierigheid is er van alles te beleven in NEMO. Wetenschappers geven live antwoord op allerlei leuke en interessante vragen, er zijn spannende shows en je kan mee doen aan wetenschappelijk onderzoek. Een greep uit het aanbod:

Vraag-Maar-Raak-Show

Loop jij al een tijd rond met een wetenschappelijke vraag of technische kwestie? Stel live je vraag in deze show. In een race tegen de klok beantwoorden vijf wetenschappers vragen — ook door proefjes te doen en demonstraties te geven.

NEMO Science Tour

Na 100 dagen door Nederland is de Science Tour bij NEMO aangekomen. Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Waarom verandert het geluid van een auto als hij je voorbijrijdt? Ontdek het in de verrassende en interactieve demonstratie.

Vraag-Maar-Raak-Balie

Heb je ter plekke in NEMO een nieuwsgierige vraag bedacht? Kom dan naar de Vraag-Maar-Raak-Balie. Hier zitten de hele dag wetenschappers klaar om zoveel mogelijk spontane vragen te beantwoorden. 

Dans mee in de Silent Disco

Geen echt feest zonder een dansvloer! Koptelefoon op en voetjes van de vloer: ga lekker los op de leukste plaatjes in de Werkplaats van NEMO.

Mens of computer, wie is slimmer?

Nemen slimme computers de wereld over? Of zijn mensen toch slimmer? Doe mee met dit onderzoek waarin Claire Stevenson van de UvA ChatGPT bestudeert.

Wat-Denk-Je-Zelf-Quiz

Ben jij een echte wijsneus? Weet je het beter dan je broer/vader/vriendin? Doe dan mee aan deze interactieve quiz en test je kennis!

Kettingreactie

Een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende dominostenen. Welkom in de wereld van potentiële en kinetische energie!

Laat het lampje branden

Tijdens deze workshop experimenteer je zelf met het maken van een stroomkring. Ontdek wat voor stroombronnen er zijn en hoe je die kunt gebruiken om iets aan te zetten. Kun jij het lampje laten branden?

Scheikundige proefjes

Labjas aan, veiligheidsbril op en aan de slag! In het Laboratorium van NEMO word je voor even zelf wetenschapper. Met alledaagse spulletjes doe je bijzondere experimenten en proefjes.

Bouw een sorteermachine

Is het je ooit opgevallen dat de tomaten in de winkel bijna allemaal even groot zijn? Dit komt doordat ze door een machine op formaat zijn gesorteerd. In deze workshop bedenk en maak je een machine die drie ballen van verschillende grootte sorteert.

Ruimteschip Aarde

Wat is een satelliet is en hoe kan je er onderzoek mee doen? In de demonstratie Ruimteschip Aarde ontdek je met satellietgegevens dat alles op aarde met elkaar samenhangt. Volg een walvis vanuit de ruimte, kijk waar koolstofdioxide in de lucht zit en ontdek hoe wolken ontstaan.

Reserveer je tickets