Beantwoord door Ans Hekkenberg
Heelal & ruimtevaart
Waarom kunnen we niet op de maan wonen?
Een blauwe lucht, zacht groen gras en vrolijk fluitende vogeltjes – de aarde is een perfecte thuisbasis voor de mens. Op de maan is het een ander verhaal. Het is er grijs en levenloos. Waarom is het zo lastig om daar te wonen?
Schadelijke straling
Ten eerste heeft de maan geen atmosfeer zoals de aarde. De aardatmosfeer is een laagje van lucht dat om onze planeet heen zit. Die luchtlaag bevat de zuurstof die we nodig hebben om te kunnen ademen.
Maar de atmosfeer doet nog meer voor ons. Hij beschermt ons bijvoorbeeld ook tegen uv-straling. Dat is het zonlicht dat je huid laat verbranden op een stralende zomerdag.
Als we op de atmosfeerloze maan buiten rondlopen, zouden we dus ruimtepakken aan moeten doen die ons beschermen tegen zulke schadelijke straling, én moeten we onze eigen zuurstofflessen meenemen.
Geen eten
De aarde is ook een fijne woonplaats doordat het er niet te warm en niet te koud is. Was dat ook maar zo op de maan. Daar wordt het overdag wel 120 graden Celsius, terwijl het 's nachts afkoelt tot -130 graden! Dat zijn geen temperaturen waar een mens goed tegen kan.
En dan is er ook nog het probleem dat op de maan geen eten groeit. Al ons voedsel zou dus vanuit de aarde moeten worden gebracht met raketten. Dat is erg lastig en duur.
Maanbasis
Wat we wel kunnen doen, is op de maan een basis bouwen. Zo’n complex van gebouwen zouden we van zuurstof kunnen voorzien, we zouden de thermostaat op een fijne temperatuur kunnen zetten, en we kunnen er zelfs gewassen verbouwen. Leven op de maan kán dus wel, maar alleen binnenshuis. En zo’n basis maken is best wel lastig en prijzig.
Toch denken ruimtevaartorganisaties er wel voorzichtig over na. Die willen graag langdurig onderzoek doen op de maan. Dan komt zo’n basis goed van pas.
En het zou natuurlijk best gaaf zijn: je eigen kamer met uitzicht op de aarde…