Dier & plant

Hoeveel dieren leven er op aarde?

Sarah, 11

Arend, beer, chimpansee, dolfijn, egel… Bij elke letter van het alfabet kun je makkelijk een heleboel dieren bedenken. Hoeveel dieren leven er in totaal op aarde?

Miljoenen soorten

Dat is heel moeilijk in te schatten. Wetenschappers kennen ruim 2 miljoen diersoorten die nu op aarde leven. Meer dan de helft daarvan zijn insecten.

Maar overal ter wereld worden voortdurend nieuwe diersoorten ontdekt. Dat betekent dat er nog een heleboel soorten moeten bestaan die we niet kennen.

Wetenschappers denken dat er in totaal meer dan 8 miljoen diersoorten op aarde zijn. We kennen waarschijnlijk dus pas een kwart van alle soorten!

Stapel dieren

Beeld: Pfüderi via Pixabay

En dat zijn alleen nog maar de beesten die uit meerdere cellen bestaan. Van eencellige wezens zoals bacteriën bestaan er nog veel, veel meer soorten. Maar dat zijn officieel geen dieren, dus die tellen we niet mee.

Losse dieren

Er zijn dus waarschijnlijk meer dan 8 miljoen diersoorten op aarde. En let op: dan heb je het alleen over de soorten. De kip telt dus maar voor één, ook al zijn er miljarden kippen op de wereld.

Als je alle losse dieren gaat tellen, kom je op een nog veel hoger getal uit. Dat zijn er eigenlijk te veel om in te schatten. Maar wiskundige Brian Tomasik heeft toch een poging gewaagd.

Hij rekende uit dat er nu ongeveer 20 triljoen individuele dieren op aarde leven. Dat is 20 miljard keer een miljard, oftewel een 2 met daarachter negentien nullen: 20.000.000.000.000.000.000 dieren!

We kunnen natuurlijk onmogelijk controleren of dat klopt. Maar dat er ontelbaar veel dieren zijn, dat is zeker.

Beantwoord door Yannick Fritschy