Dier & plant

Hoe eet een slak?

Slakken eten graag planten, fruit en groenten. Mensen met een bloemen- of moestuin zijn daarom vaak niet dol op deze slijmerige beesten. Terwijl slakken juist superinteressant zijn. En dan vooral (sorry, tuinders!) hoe ze eten.

Duizenden karteltjes

Heeft een slak trek, dan glibbert hij over een sappig blad of stuk fruit heen. Hij hapt erin met zijn mond, die onderaan de kop zit.

Nou ja, happen… Tanden heeft een slak niet. Wel een ‘radula’. Dat is een tong met duizenden scherpe karteltjes erop. Daarmee schraapt de slak langs het eten en likt hij kleine stukjes op. Die zuigt hij naar binnen, als een stofzuiger.

Het voedsel gaat via zijn slokdarm naar zijn darmen. Daar zitten een soort kiezen in: kauwplaatjes. Die malen het eten nog fijner, zodat de slak de voedingsstoffen goed kan opnemen.

Keutels op je hoofd

De stoffen die de slak niet gebruikt, poept hij uit. Helaas zit zijn anus vlak boven zijn kop. Niet bepaald een handige plek, maar er is verder weinig ruimte in de opening van zijn slakkenhuis. Daardoor belanden de keutels van een slak dus vaak op zijn eigen hoofd.

Beantwoord door Melanie Metz